· Creierul nostru se confruntă cu o avalanșă de informații pe care nu întotdeauna are timp să le proceseze eficient, ceea ce generează o suprasolicitare a sistemului nostru mental. Această suprasolicitare amplifică sentimentul de nesiguranță și lipsă de control, făcându-ne mai vulnerabili nu doar în fața informațiilor negative, ci și în fața temerilor şi fricilor noastre interioare.
[Photo: Nik Shuliahin/Unsplash]
· Decalajul dintre progresul tehnologic extrem de rapid și dezvoltarea evident mai lentă a psihicului uman devine din ce în ce mai pronunțat. Acest lucru înseamnă că suntem din ce în ce mai puțin pregătiți să facem față schimbărilor rapide și hipercomplexității mediului nostru. Efectele se resimt sub forma stresului și a anxietății, condiții care devin din ce în ce mai prezente în viața noastră, tot mai mulţi dintre noi au ajuns să se confrunte zilnic cu aceste stări, fie că vorbesc deschis despre asta sau nu.
· Trăim intr-o lume în care amenințările sunt din ce în ce mai greu de anticipat, declanșând în organism un răspuns cronic la stres. În plus, lipsa unor relațiile umane reale și autentice duce la o stare de discomfort, singurătate şi nesiguranţă, care alimentează anxietatea.
· De asemenea, imaturitatea emoțională și lipsa de înțelegere a propriilor emoții fac ca gestionarea stresului și a anxietății să fie și mai dificilă. Rezolvarea acestor probleme constă în a ne dezvolta inteligența emoțională, de a ne conecta cu resursele noastre interioare și de a învăța să dobândim flexibilitate mentală pentru a gestiona schimbările tehnologice și complexitatea lumii moderne cu mai multă uşurinţă, rămânând echilibrați și sănătoși în tot acest timp.
· Un prim pas important: învaţă să triezi. Triază la sânge cu câte şi cu ce informaţii vrei să fie bombardat creierul tău încă de la primele ore ale zilei. Extinde apoi trierea şi pe alte paliere ale vieţii tale ţinând cont de ce este cu adevărat important pentru tine şi calitatea vieţii tale. Încet, încet îţi vei recăpăta controlul. Şi liniştea.