Sănătatea mentală și evoluția psihologică – sau cum să reușești în viața modernă de azi

Trăim într-o lume a confortului. Avem totul la îndemână, de la mâncare la informații, la oportunități. Totul e la un click distanță. Dar acest confort are un preț. Ne face mai sensibili la greutățile vieții și mai predispuși la stres. 

Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să ne uităm în trecut. Cu mii și chiar sute de ani în urmă, oamenii erau obișnuiți cu greutățile vieții. Trebuiau să muncească în condiții greu de imaginat astăzi pentru a-și câștiga existența, să facă față unor pericole reale, precum bolile grave (în lipsa medicamentelor și spitalelor), războaiele constante, lipsa siguranței zilei de mâine. În această situație, stresul era ceva normal și chiar necesar pentru supraviețuire. Astăzi, viața este mult mai ușoară, dar stresul este mai prezent ca niciodată, doar că sub o formă diferită. Nu ne mai confruntăm cu stresul acut, de supraviețuire, ci cu stresul cronic, legat de lucrurile constante din viața noastră: locul de muncă, relațiile, banii, sănătatea, viitorul. Acest stres cronic are un impact mult mai negativ asupra sănătății noastre mentale decât o făcea stresul acut din trecut.  Anxietatea, depresia, problemele de somn, problemele de concentrare, problemele de sănătate, problemele de relații sunt doar câteva dintre consecințele stresului cronic. Acestea pot avea un impact devastator asupra vieții noastre, atât pe plan personal, cât și profesional.  Dar, așa cum confortul este firesc, pentru că este rezultatul evoluției tehnologice, tot atât de necesară este evoluția noastră psihică. Nu putem rămâne în urmă, trebuie să evoluăm și psihic în același ritm cu tehnologia și cu propriul nostru confort exterior. A te preocupa de sănătatea mentală este obligatoriu în zilele noastre. Este o dovadă de înțelegere a timpurilor moderne pe care le trăim și, prin asta, o dovadă de evoluție personală și inteligentă emoțională.  Evoluția psihologică este, clar, cea mai bună metodă de a face față cu brio vieții moderne. Totul începe cu conștientizarea. 

Primul pas este să devenim conștienți de stresul din viața noastră. Acest lucru poate fi dificil, deoarece stresul cronic se poate instala treptat, devenind parte a vieții noastre de zi cu zi. Iată câteva întrebări pe care ni le putem pune pentru a ne ajuta să devenim conștienți de stresul din viața noastră:

  • Ce situații sau evenimente îmi provoacă stres?
  • Cum mă simt atunci când sunt stresat[ă]?
  • Cum mă afectează stresul pe plan fizic, emoțional și comportamental?

Odată ce devenim conștienți de stresul din viața noastră, putem începe să luăm măsuri pentru a-l reduce.

De asemenea, este important să devenim conștienți de lipsa de satisfacție cu care ne confruntăm. Această lipsă de satisfacție poate fi cauzată de:

  • compararea cu ceilalți (și ne comparăm nu cu zeci sau sute de oameni, ci cu milioane de semeni care de obicei mint sau își augmentează realitatea pe rețelele de socializare);
  • societatea care ne spune că nu suntem niciodată suficient de buni, sau că nu avem  niciodată îndeajuns;
  • eșecul de a ne atinge obiectivele, pentru că sunt setate nerealist;
  • discrepanța între expectanțe și realitate cu afectarea emoțională aferentă.

Dacă te simți stresat[ă] și te confrunți cu lipsa satisfacției din viața ta în ciuda eforturilor depuse, nu ezita să ceri ajutor. Există multe resurse disponibile pentru a te ajuta să faci față stresului și să îți îmbunătățești sănătatea mentală.

[instagram-feed]